Agjenda e ditëve të Diasporës në Kosovë 2018

Aktivitetet e Ministrisë së Diasporës për vitin 2018

Panairi Tradicional 2018 (punime artizanale, veshje kombëtare, ushqime tradicionale)
 • Prishtinë, sheshi “Zahir Pajaziti”, 24-27 korrik 2018
 • Hapja zyrtare e panairit tradicional në orën 11:30
Sofra tradicionale
 • Prishtinë, amfiteatri i hapur te sheshi “Zahir Pajaziti”,
 • 25 korrik 2018, në orën 19:00
Konferenca “Roli i gruas në Diasporë”
 • Sukseset dhe sfidat, me të cilat përballen, integrimi i tyre në vendet ku jetojnë, roli i tyre në ruajtjen e identitetit kombëtar.
 • Prishtinë, hotel “Sirius”,
 • 27 korrik 2018, në orën 10:00
Kampi & Shkolla verore Rugovë 2018
 • Zgjerimi i njohurive të nxënësve shqiptarë nga diaspora, përafrimi me vendlindjen dhe krijimi i kontakteve me moshatarët e tyre nga Kosova
 • Rugovë – Pejë,
 • Kampi veror 23.7.2018 – 27.7.2018
 • Shkolla verore 06.08.2018 -10.08.2018
Apliko tani
Takime me krijues dhe shkrimtarë nga Diaspora “Promenadë për mërgimtarë”
 • Orë letrare me krijues nga diaspora
 • Prishtinë, Biblioteka Kombëtare “Pjetër Bogdani”, 06.08.2018, në orën 12:00
 • Promenadë vere, në orën 18:00 .

Aktivitetet e Komunave të Republikës së Kosovës

Komuna e Ferizajt
 • 26 korrik 2018
  Koncert për fëmijë (grupet muzikore për fëmijë)
  Vendi: Bulevardi i qytetit, në orën 15:00
 • 27,28,29 korrik 2018
  Festa e miqësisë, kompania “Conex” – Koncert “live” me këngëtarë të njohur të estradës
  Vendi: sheshi para Komunës, në orën 20:00-23:30
 • 30 korrik 2018
  Prezantim i eksponateve nga muzeu i qytetit Vendi: Sheshi para bibliotekës
 • 31 korrik 2018
  Anketim me mërgimtarë 12:00 -18:00
 • 1 gusht 2018
  Koloni dhe ekspozitë për mërgimtarë Organizator : Galeria / SHAF “Zef Kolombo”
  Vendi: Sheshi para Komunës
 • 2 gusht 2018
  Panair i veshjeve tradicionale kombëtare
  Vendi: Te Bifurkacioni, në orën 10:00 – 17:00
 • 3 dhe 4 gusht 2018
  Panair me produkte ushqimore
  Vendi: Sheshi para Komunës, në orën 10:00 -18:00
 • 4 gusht 2018
  Green Camp- Jezerc
  Organizatori grupi “R’Fer”,
  Vendi: Jezerc, në orën 10:00 – 23:00
Komuna e Pejës
 • 13,14,15 korrik 2018
  Conex Grup nga Shqipëria ne bashkëpunim me komunën tone për nder te muajit per Diaspore do te prezantoj aktivitetin e quajtur “Festa e Miqësisë” ku do te ketë panaire, mbrëmje argëtuese etj
  Vendi : Qendra e qytetit (Sheshi) , Ora 10:00 – 23:00
 • 20.korrik.2018
  Promovimi i librit nga nje bashkatdhetarë ,e cila do kete mundësi prezantimi ne ndërtesën e asamblesë Komunale Peje si dhe një koktej rasti.
 • 25. korrik.2018
  Një shfaqje teatrale nga trupa teatrale e qytetit te Pejës për mysafiret nga Diaspora.
 • 27. korrik.2018
  Takimi i bashkatdhetarëve me Kryetarin e Komunës se Pejës ,ku do kenë mundësi me i shpalos çështjet të ndryshme lidhur me mundësin investimit apo edhe çështje të tjera që ata i preokupon.
 • 01.gusht 2018
  Aktiviteti i quajtur ” Ndeshje Reviale”në bashkëpunim me drejtorin për Kulture Rini dhe Sport nga Komuna e Pejes. Takimi i veteranëve të klubit futbollistik Besa Peje me KF. Besa nga Diaspora.
 • 03. gusht. 2018
  Organizimi i takimit, fëmijët e qytetit te Pejes me fëmijët e Diasporës , te cilët do të kenë mundësi atë ditë ti vizitojnë pikat kryesore historike kulturore, të qytetit të Pejës dhe të kenë mundësin që ti shpalosin mendimet apo edhe bashkëpunimet mes vete për fusha të ndryshme që ata kanë interesim.
Komuna e Gjilanit

24 korrik 2018

Oda Poetike
Vendi : Plateja te Argjendarët , Ora 19:00

25 korrik 2018

Rinia e mërgatës flet në Gjilan
Vendi : Shtëpia e Rinisë , Ora 13:00
27 korrik 2018

Ekspozitë për mërgatën

Vendi : Foajeja e teatrit , Ora 17:00

30 korrik 2018

Tryezë me gratë e suksesshme dhe gratë ndërmarrëse nga Gjilani – “Roli i gruas shqiptare në mërgatë”

Vendi : Biblioteka e Qytetit , Ora : 10:00-16:00

1-5 gusht 2018

Javae fëmijëve të mërgatës
Vendi : Biblioteka e qytetit , Ora : 16:00

2 gusht 2018

Koncert për fëmijë

Vendi : Sheshi Agim Ramadani ( Para teatrit) Ora , 18:00

Komuna e Suharekës

30.korrik.2018

Dhurimi i Librit
Vendi : Biblioteka e Qytetit “Hajdin Berisha” Ora 10:00-22:00

Turnir – Street Ball
Vendi: SHFMU “7 Marsi”- Suharekë, Ora 10:00 – 20:00

Koncert festiv për mërgatën
Vendi : Sheshi“Fadil Vata” – Suharekë , Ora 20:00 – 24:00
31.gusht.2018

Dhurimi i Librit
Vendi : Biblioteka e Qytetit “Hajdin Berisha” Ora 10:00-22:00

Turnirnë Beach Volley
Vendi : Sheshi“Fadil Vata” – Suharekë , Ora 20:00 – 24:00

Koncert Festiv
Vendi : Sheshi “Fadil Vata” – Ora 20:00 -24:00

Komuna e Kamenicës

26.korrik.2018
14:00-Hapja e Panairit të prodhimeve vendore: I ♥ Kamenica 14:00 –20:00Promovimi i produkteve nga bizneset.
14:10 – 15:00Vizite e kryetarit çdo biznesi ne panair.
15:00 –16:00Pritja e mërgatës nga Kryetari z. Qëndron Kastrati, në ambient të hapur 20:00 -22:00 Koncerti në nderim të mërgatës.

27.korrik.2018
10:00Hapja e ditës së dytë të panairit
16:00 – 17:00Pritja e qytetarëve nga Kryetari në parkun e qytetit
17:00 – 18:00Ushqime tradicionale të shërbyera nga vullnetare me veshje kombëtarepër mërgatën

28.korrik.2018
18:00-Ndeshje futbolliKamenica – Diaspora

29.korrik.2018
10:00-Ecje në majën e Kikës së bashku me mërgatën

1-2.gusht.2018
10:00 -Kampusi2 ditor më fëmijët e mërgatës

Komuna e Obiliqit

27.korrik. 2018

Aktiviteti: Koncert festiv për nder të bashkatdhetarëve në Obiliq
”Faleminderit bashkatdhetarë” (“Thankyoucompatriotfestival-2018!”)”
Obiliq, sheshi “Aziz Zhilivoda”,në Orën 18:00

Komuna e Vushtrrisë

23.korrik.2018
Mbajtja e aktiviteteve të ndryshme me të rinj dhe OJQ-t
24.korrik.2018
Mbajtja e aktiviteteve të ndryshme sportive
25.korrik.2018
Shfaqja e një filmi artistik (Vendi – Teatri i qytetit)
26.korrik.2018
Koncert me këngë popullore dhe folklorike. (Qendra e qytetit – Ora 19:00)
27.korrik.2018
Koncert rok ( Qendra e qytetit – Ora 20:00)

Komuna e Podujevës

29 korrik 2018
VizitëMemorialit“Zahir Pajaziti”, Vendi – Orllan (Ora 11:00 – 12:00)

Panair sportiv dhe Performancëmuzikore,Shkolla e kitarës “Mirela” Ora: 18:00-20:00, rruga Zahir Pajaziti, Sheshi

Koncert

SHKA “JOSIP RELA” Ora: 20:00
5 gusht 2018

Futboll , Diaspora -Llapi (veteranët) Ora: 17:00 Stadiumi i qytetit
Panair i trashëgimisë kulturoretë luajtshme, ekspozite të piktorëve të rinje .
Vendi (Ambienti i parkut të qytetit) .

Komuna e Shtimes

28.korrik. 2018
Aktiviteti: Koncert festiv për nder të bashkatdhetarëve të komunës së Shtimes
Festivali “Faleminderit bashkatdhetarë!”
Shtime, qendra e qytetit, në orën 18:00

Komuna e Rahovecit

15.korrik.2018
Hapja zyrtare e muajit të mërgimtarëve nga kryetari i komunës së Rahovecit.
, në orën 10:00
Punëtori – shkëmbim përvojash dhe idesh të të rinjve të komunës së Rahovecit dhe atyretë mërgatës.

16.korrik.2018
Qendra Rinore në Rahovec, në orën 14:00
Kamping veror me mysafirët e ftuar për qytetin e Rahovecit
Qëndresë (me tenda), në orën 20:00

17.korrik.2018
Mbrëmje argëtuese
Sheshi i qytetit, Ora 21:00
Pritje solemne nga stafi i kryetarit dhe ndarja e mirënjohjeve për veprimtarët në diasporë 13:00.
18.korrik.2018
10:00Lojëra sportive tradicionale
18:00Çfarë lexojnë fëmijët dhe të rinjtë e diasporës
20.korrik.2018
21:00Nata e filmit në Rahovec
21.korrik.2018
10:00Gara me biçikleta (prej M& Silosit deri te hoteli “Parku”)
23.korrik.2018
11:00Koncert për fëmijë – qendra kulturore “Mensur Zyberaj” në Rahovec
24.korrik.2018
18:00Sofra e mërgimtarit – fshati Ratkoc

26.korrik.2018Panairi i veshjeve tradicionale – Parku i qytetit
27.korrik.2018Koncert për mërgimtarë – Krushë e Madhe, salla e kulturës “Muhamet Malësori”

30 – 31. korrik.2018
Orë letrare “Malli poetik për vendlindje”
3, 4 dhe 5 gusht – 2018
Afrojmë mërgatën përmes futbollit –
Rahovec, Çifllak –qendra sportive
10.gusht.2018
20:00Koncert për mërgimtarë, Shtëpia e Kulturës në Ratkoc
15.gusht.2018
20:00 Koncertpërmbyllës nga grupet artistike

Komuna e Drenasit

Aktivitetet për Ditët e Mërgatës në komunën e Drenasit do të jenë me koncert festiv, ekspozita dhe panair të librit, kinema verore, shtëpiza të drurit, të vendosura në shesh, me pije freskuese për argëtim, organizuar për nder të bashkatdhetarëve,të shoqëruar çdo mbrëmje me muzikë “live”, si dhe DJ.

Data: 5 korrik deri më 7 gusht
Vendi: Sheshi “Fehmi dhe Xhevë Lladrovci”, në Drenas

Komuna e Klinës

28 korrik 2018
09:00 Hapja e panairit artizanal, në të cilin do të prezantohen veshje dhe produkte të tjera artizanale, të cilat promovojnë trashëgiminë kulturore dhe kulturën;
09:00 – Ekspozita me relikte kombëtare e autorit Burim Dushi
10:00 – 12:00Aktivitete për fëmijë- parashihet të ketë muzikë me dj për fëmijë dhe tre personazhe maskote (Princesha, Spiderman, Superman), të cilët do të luajnë me fëmijët lojëra të ndryshme sipas programit të tyre.
17:00 – 18:00 Vjersha dhe përralla për fëmijë
19:00 – 20:00Shfaqja e dy filmave të metrazhit të shkurtër (filma të realizuar nga regjisorë të vendit, të cilët kanë marrë pjesë në festivale prestigjioze botërore). Filmat shfaqen në ambient të hapur (sheshi “Mujë Krasniqi”).
20:05 Koncerti “Ti je pjesë e atdheut!”

29 korrik 2018
10:00 – 12:00Vjersha dhe përralla për fëmijë (caktohet një aktor, i cili për një orë do të lexojë përralla dhe vjersha për fëmijë – Aktori ulet në një kënd të sheshit dhe rrethohet me fëmijë; leximi bëhet me mikrofon, në mënyrë që të dëgjohet nga të pranishmit.)
17:00 – 19:00Aktivitete për fëmijë (parashihet të ketëmuzikë me dj për fëmijë dhe tre personazhe maskote (Princesha, Spiderman, Superman që do të luajnë me fëmijët lojëra të ndryshme sipas programit të tyre).
19:00 – 20:00 – Dy artiste do të caktohen që t’i ngjyrosin fëmijët në fytyrë, përmes ngjyrës, duke krijuar imazhe të ndryshme të super heronjve të tyre.
19:00 – 20:00Shfaqja e dy filmave artistikë të metrazhit të shkurtër (jo të njëjtit nga nata e parë),filma të realizuar nga regjisorë të venditqë kanë marrë pjesë në festivale prestigjioze botërore. Filmat shfaqen në ambient të hapur (Sheshi “Mujë Krasniqi”.)
19:00 – 20:00Shfaqja e dy filmave artistikë të metrazhit të shkurtër (jo të njëjtit nga nata e parë),filma të realizuar nga regjisorë të vendit që kanë marrë pjesë në festivale prestigjioze botërore. Filmat shfaqen në ambient të hapur (Sheshi “Mujë Krasniqi”.)20:00 Koncerti “Ti je pjesë e atdheut!”

Komuna e Malishevës

Aktivitete të ndryshme kulturore të organizuara nga Komuna e Malishevës për nderë të bashkatdhetarëve:

26.korrik.2018
Ekskursion mefëmijët e pjesëmarrësit e kuizit;
Vendi: Homazhe te Varrezat e Dëshmoreve në Malishevë dhe kompleksi memorial në Kleçkë,Pishinën e Banjës; vizita në Shpellën ePanorcitdhe qëndrim 2-3 orënë Ujëvarën e Mirushës, nëorën 10:00;

Festivali“Oda e Llapushës” më 1 dhe 2 gusht;
Panairi artizanal;

30.korrik.2018

Kuizi me moton “Kultura dhe ditura janë vlera tona të përbashkëta”

Vendi: Malishevë, në objektin e Komunës – salla e asamblesë”,nëorën 10:00

30.korrik.2018 Shfaqja e filmave:
Vendi: Shtëpia e Kulturës “Tahir Sinani”, Rr. “Habib Berisha”, në Malishevë, në orën 15:00

31.korrik.2018
Sofra e Diasporës (promovimi i ushqimeve tradicionale shqiptare)
Vendi: Malishevë, muzeu i qytetit “Jahir Mazreku”, prapa shtatores së Adem Jasharit, në orën 10:00

Komuna e Vitisë

Aktivitete të organizuara nga komuna e Vitisë me moton:Manifestimi tradicional “Ditët e
Diasporës”
1 gusht 2018
Hapja e panairit tradicional regjional ”T’i ruajmë vlerat tona tradicionale’;
Sheshi i Qytetit, para Shtëpisë së Kulturës, në orën10:00

Seanca e Kuvendit të Komunës, shpallja e eurodeputetes znj. Doris Packqytetare nderi e Komunës së Vitisë, në orën 16:00 -17:00

Ekspozita e artit pamor me fotografitë e znj. Doris Pack
Vendi: Galeria e arteve në Shtëpinë e Kulturës”, në orën 17:20 – 17: 30

Koncert i madh i hapur për qytetarë, ku do tëmarrin pjesë :
o AKV “Kemajl Azizi, o SHKA “Jonuz Ramadani”,
o AKVB “Dasma”,
o Solistët e mirënjohur nga komuna e Vitisë, o Estrada kosovare dhe diaspora shqiptare.
Vendi: Sheshi i qytetit, para Shtëpisë së Kulturës, në orën 20:00

2 gusht 2018

Panairi regjional
Vendi: Sheshi i qytetit, para Shtëpisë së Kulturës, në orën 10:00

Vizitë në Komunën e Vitisë përtrashëgiminë kulturore
Vendi: Nisja nga plateja e Shtëpisë së Kulturës

Mbrëmje filmi
Vendi: amfiteatri- sheshi “Nijazi Azemi”, salla e filmit e Shtëpisë së Kulturës, në orën 19:00

3 gusht 2018

Mbrëmje filmi
Vendi: amfiteatri- sheshi “Nijazi Azemi”, salla e filmit e Shtëpisë së Kulturës , në orën 19:00.

Aktivitetet nga projektet e OJQ-ve, të subvencionuara nga MDIS-i

OJQ “Progress Center”

Aktiviteti: Promovimi i potencialeve për investime në Kosovë përmes një fushate me materiale promovuese, si dhe prezantimin e resurseve në Kosovë.

Orari aktiviteteve:
• Shpërndarja e doracakut “Kosova vend i mundësive për investime”:
Istog, 16.7.2018, në orën 10:00-15:00;
Klinë, 25.7.2018, në orën 10:00-15:00;
Skenderaj, 3.8.2018, në orën 10:00-15:00;
Mitrovicë, 7.8.2018, në orën 10:00-15:00;
Vushtrri,13.8.2018, në orën 10:00-15:00.

OJQ “Skenderajlive”

Aktiviteti: “Mbaj duart në timon, jo në telefon” (organizimi i aktiviteteve të ndryshme kulturore, sportive dhe argëtuese, e njohur si “Ditëte Diasporës”, Skenderaj)
20.7.2018,në orën 12:00 – 13:00(Në rrugët kryesore të Skenderajt, bashkë me Policinë – fushatë)

o Sofra drenicake
Skenderaj, sheshi “Adem Jashari”, 23.7.2018, në orën 20:00

Sport – Streetball
Skenderaj, sheshi “Adem Jashari”, 27.7.2018, në orën 20:00

Koncert
Skenderaj, Salla e Qendrës së Kulturës “Hasan Prishtina”,30.7.2018,në orën 19:00

OJQ “KOSOVA-UNI”

Aktiviteti: Kosova më afër (aktivitete vetëdijesuese përmes informimit dhe prezantimit kulturor për rrugëtimin e Kosovës në shtetndërtim dhe pikat turistike të vendit)

Skenderaj, sheshi “Adem Jashari”, 23 – 27.07. 2018, në orën 17:00 -18:30
Drenas, sheshi i qytetit, 30.7.2018- 3.8 2018, ora 09:30-11:00 dhe 17:00-18:30
Prishtinë, sheshi “Nënë Tereza”, 16 -20.7.2018, në orën 09:30-11:00 dhe 17:00-18:30

Dokumentarët (shfaqja e emisioneve për rrugëtimin e shtet ndërtimit të Kosovës):
Prishtinë, Pallati i Rinisë, 21.7.2018, në orën 20:00; 11.8. 2018, në orën 20:00
Skenderaj, sheshi “Adem Jashari”, 22.7.2018, në orën 20:00; 12.08.2018, në orën 20:00
Fushë-Kosovë, sheshi “Dardania”, 28.7. 2018, në orën 20:00; 18.8.2018, në orën 20:00
Drenas, rr. “Besim Mala”,29.7. 2018, në orën 20:00; 19.8. 2018, në orën 20:00

Mbajtja e kontakteve me bashkatdhetarë (Shkëmbimi i kontakteve dhe shqyrtimi i mundësive të bashkëpunimit dhe ndërtimit të një rrjeti më të gjerë me bashkatdhetarë) Prishtinë, Skenderaj, Fushë-Kosovë dhe Drenas.

OJQ “PROKULT”

Aktiviteti: Ditët e diasporës- festivali kombëtar i letërsisë dhe Ditët e Diasporës (promovimi i vlerave artistike tek të rinjtë krijues në fushën e letërsisë, me qëllim të afirmimit të krijuesve të trevave shqiptare dhe atyre në Diasporë.)
Orari i aktiviteteve:
Podujevë, salla eteatrit profesionist“AvdushHasani”, 10.8. 2018; në orën 14:00

14.30Promovimi i romanit “UDHËTIMI I GERTIT”, i autorit Murat Gashi
Ekspozita e piktorëve të rinj të shkollës së artit pamor “REMBRANDT”
15:00Ora e madhe letrare ”DITËT EDIASPORËS”
15:45Ndarja e çmimevepër krijuesit e orës letrare“Ditët e Diasporës”
14:00Liqeni i Batllavës, restoranti “Adriatik”, 11.8.2018
Promovimi i librit poetik “Aromë lulëkuqesh”,i autorit Abdullahu Blakçori
14:30Ndarja e çmimeve të konkursit letrar tregim i shkurtër dhe poezi
14:45Orë letrare (leximi i poezive konkurruese)

OJQ Trupa teatrale profesionale

25.8. 2018

Aktiviteti:“Jetë o jetë, ditë vere!” (zhvillimi i aktiviteteve teatrale, me qëllim të minimizimit të emigrimit jashtë vendit.)

Orari i aktiviteteve:
Teatri i qytetit në Deçan, në orën 19:00

OJQ VBIK

Aktiviteti: Dani dijaspore mladih Bošnjaka Prizrena 2018
18.7 – 22.7. 2018Pripremesame NGO nas plan i strategija, promocija
25 – 28.7.2018Pravljenje agende za umetnike
30 – 31.7Selekcija iobilazak na terenu za umetnikekao i poziv – region Prizrena 1.8.2018Radionica za mlade umetnike- Osnovna skola Planjane

4.8.2018 -Glavni deo projekta kao i izlozba-Recane Stampanje zbornika

OJQ “Shqiponjat e Dardanës”

Aktiviteti: Organizimi i vizitës me bashkatdhetarë në parkun arkeologjik
“ULPIANA”(organizimi i një grupi bashkatdhetarësh në parkun arkeologjik/3 ditë/ për t’u njohur me pasuritë arkeologjike të Kosovës.)

Orari i aktiviteteve:
28. 7.2018, nisja me grupin e parë të bashkatdhetarëve nga Gjilani në orën 11.00

29. 8.2018,nisja e grupit të dytë nga Prizreni në orën 11.00

OJQ “Agro Medicine”

Aktiviteti: Artana vend atraktiv për investime nga diaspora (takime të ndryshme mes mërgatës potenciale për investime dhe grave afariste të Artanës)

Orari i aktiviteteve:

Slivovë (Prishtinë), 3.7.2018, në orën 10.00-12.00

FshatiBunjaku, 30.7.2018, në orën 10.00-16.00

Artanë (vizita në terren), 20.8.2018, në orën 10.00-16.00

OJQ “Hardh Fest”

Aktiviteti: “Hardh Fest” për diasporën (promovimi i vlerave të rajoneve vreshtarë të Kosovës) Rahovec, 7,8,9 Shtator 2018
• Këshilli Rinor i Rahovecit

3 – 5. 8. 2018
• Aktiviteti: ‘’DIASPORA E VENDIT TIM’’ (programe të veçanta të gjuhës shqipe, lojëra argëtuese e socializuese për fëmijë)Orari i aktiviteteve:
Futboll i vogël
Qifllak (Rahovec)
Finalja
Rahovec, 5.7. 2018

Koncert
Parku i qytetit, 23.7. 2018

Pikturimi i natyrës
Dejne,28.7.2018

Ekspozita

Rahovec, qendra kulturore “Mesur Zyberaj”, 29.7.2018

Radioemisione
Rahovec, radioja lokale “Aktiv”, korrik – gusht 2018

Instituti LEDS

Aktiviteti: “DilniFest 2018”(aktivitete të ndryshme kulturore e gjuhësore dhe prezantimii mundësive ligjore për investime në Malishevë.)
Orari i aktiviteteve:
Kuizi me moton “Kultura dhe dituria janë vlera tona të përbashkëta”Malishevë, objekti i Komunës,kati i parë, 30.7.2018,në orën 10:00

• Shfaqja efilmit
Malishevë, shtëpia e kulturës “Tahir Sinani”, 30.7.2018, në orën 15:00

o Sofra e Diasporës (promovimi i ushqimeve tradicionale shqiptare)
Malishevë, muzeu i qytetit “Jahir Mazreku”,31.7.2018, në orën 10:00

o Ekskursion me fëmijët pjesëmarrës të kuizit
Homazhe te Varrezat e Dëshmorëve në Malishevë dhe në kompleksin memorial në Kleçkë,Pishinën e Banjës,vizita në Shpellën e Panorcit dhe në Ujëvarën e Mirushës,26.7.2018, në orën 10:00.

OJQ “NIL” Skenderaj

Aktiviteti: Ne për mërgimtarët, mërgimtarët për ne (takim pune mes mërgimtarëve dhe zyrtarëve të Skenderajt për mundësinë e investimeve në vendin tonë)

o Skenderaj, restoranti “Freskia”,20.7.2018, në orën 10:00 – 14:00

o Diskutime të të rinjve nga diaspora dhe atyre të vendit për preokupimet e të rinjve dhe ndikimin e rrjeteve sociale në shëndetin e tyre.

Skenderaj restoranti “Freskia, 21.7.2018, në orën 10:00-14:00

BKSHKK

Aktiviteti: Bashkëpunimi ndërkulturor kroatë-shqiptar (aktivitete kulturore, me qëllim të krijimit të urave lidhëse mes kroatëve të Kosovës dhe diasporës shqiptare në Zarë.)

Janjevë, Artanë, Zym; qershor – shtator – 2018

OJQ “Codex”

Aktiviteti: Nxitja e diasporës dhe mërgatës për investime të përbashkëta dhe kanalizimi i remitencave në Kosovë (fushatë sensibilizuese për mundësitë e investimeve në Kosovë, aktivitete për promovimin e investimeve të diasporës)

Prishtinë, Gjilan; qershor –gusht 2018

OJQ “Arma”

14 dhe 15 korrik 2018 28 dhe 29 korrik 2018

Aktiviteti:Hiking për të ruajtur identitetin dhe fuqizimi i lidhjeve me diasporë
(aktiv.sportive- ecje në natyrë, me qëllim të promovimit të bukurive të Kosovës)zonat
Rugovë, Lubeten;në orën 8:30

OJQ “Youth dreams”

Aktiviteti: Promovimi i vlerave historike dhe kulturore të trojeve tona (vizita në këto vende, takime me të rinjtë nga diaspora etj.)

Kosovë, Shqipëri, Maqedoni; 25 korrik – 1 gusht 2018

OJQ “Dita”

Aktiviteti: Mirë se vini diasporë! (Panair 7-ditor me veshje kombëtare)
Prishtinë, 14 Korrik 2018 në Prishtinë – Platoja tek sheshi “ZahirPajaziti në Prishtinë”në Ora 12:00.

OJQ “Rinas”

Aktiviteti: Shqiptarë kudo që jeni! (vizita dhe takime për ngritjen e vetëdijes për identitetin kombëtar, shoqërizimi i mërgimtarëvedhe promovimi i investimeve.) Mitrovicë, Pejë; korrik –gusht 2018

19 gusht 2018.

• Bashkësia shqiptare në prefekturën e Zarës

• Aktiviteti: Arbneshi 2018 (aktivitete kulturore)

Autostrada Bienale

Aktiviteti: Autostrada artistike për zhvillim socio-ekonomik (aktivitete artistike dhe programi joformal i edukimit)

Eventi i publikimit të librit te Autostrada Bienale, Prizren, shtatorKonferenca vjetore e Autostradës Bienale, Prizren, tetor

Konferenca ndërkombëtare dyditore, me pjesëmarrësit nga diaspora dhe nga shtetet e tjera rajonale, do të organizohet në fundjavë: do të ketë të ftuar njerëz të botës së artit – lokal dhe ndërkombëtar. Në panel, po ashtu, do të jenë pjesëmarrës anëtarë të bordit këshillues të bienales dhe bashkëpunëtorë të ndryshëm. Në mbrëmje do të organizohet një recepsion (ngjarje me ftesa), ku, pos pjesëmarrësve në konferencë, do të ftohen edhe përkrahës të tjerë potencialë të bienales.

TH/EDITION – FSHATI KUKAJ, PRISHTINË

4 gusht 2018

Nata e “Gjergit”

Hapja e festivalit – Ora 15:00

Ekspozitë e fotografive të autorit Rexhep Rifati , me titull :Shtatore e Skënderbeut në viset shqiptare dhe në botë , Odat e vjetra shqiptare me peshë historike, veshje të hershme shqiptare.

Ekspozitë kolektive e pikturave, skulpturave, grafikeve dhe dokumenteve me temë
“Skënderbeun dhe periudhën e tij”

Ekspozitë e etno eksponateve të vjetra dhe veshjeve kombëtare të viseve të ndryshme shqiptare

Debaete historike, etnologjike me pjesëmarrje dhe anim nga Instituti i Historisë dhe ai
Albanlogjik- dega Etnologji. Ora 17:15 – 19:00

Performancë e grupit “Pleqtë e Krujës” nga Kruja . Ora 20:00

Performancë e grupit të Arbëreshëve të Italisë “Kreshnikët e Lirisë”. Ora 20:25

Performancë e AKV “Kastriotit nga Ferizaj” Ora 20: 50

Performancë muzikore me piano nga kompozitori Rahmi Ymeri. Ora 21:15

ETNO NEJA përcjellur me këngë valle dhe animacione të ndryshme. Ora 21: 30

5 Gusht 2018

“Nata e Diasporës “

Vizitë e hapësirave tëetnokomleksitdhepjesëve të bukura të etno fshatit (Kulla e diellit, maja e Koznicës , Lisi trenjak ) Ora 15:00.

Hapja e ekspozitës kolektive të krijueseve nga diaspora. Ora 17:00.

Debat me temë për diasporën, promovim i librave të krijuesve të diasporës. Ora 18:00.

Mbrëmje poetike me poet të diasporë dhe të vendit me temë Skënderbeun dhe periudhën e tij shoqëruar me performanca poetike dhe artistike interpretuar nga aktorë të njohur. Ora 19:00.

Performancë e grupit të Arbëreshëve të Italisë “Kreshnikët e Lirisë” Ora 19:30.

Program muzikor nga një etnoansambël. Ora 20:00

Etno Neja shoqëruar nga një grup muzikor apo DJ. Ora 21:30.

* Aktivitetet nga projektet e individëve, të subvenciuara nga MDIS-i

Aktivitetit “Ekspo për mërgatë”, i autorit Ilir Muharremi (hapja e ekspozitës me grafikë, skulpturë, fotografi dhe instalacion)

Prishtinë, Galeria e Fakultetit të Arteve ose galeria private “Krroki”, 24.7.2018, në orën 19:00

Aktiviteti: Tryezë me të rinjtë nga diaspora Identiteti im dhe lidhja me origjinën (diskutime me të rinjtë e diasporës për identitetin)

Vushtrri, 2.8.2018, në orën 10:00

Aktiviteti: Ditët e Diasporës në Dragash (panair i trashëgimisë kulturore nga treva e

Dragashit)

Qendra e qytetit në Dragash, 5.7.2018 – 7.7.2018, në orën 9:00 – 18:00 

Aktiviteti: Mrekullitë e artit popullor të Prizrenit (promovimi i vlerave artistike, kulturore dhe edukative të Prizrenit përmes ekspozitës)

Prizren, holi i shtëpisë së kulturës “Xhemajli Berisha”, 20.7.2018 – 29.7.2018, në orën 10:00 -18:00

Hapja solemne e ekspozitës më 20.7. 2018, në orën 12:00

Aktiviteti: Teatri mes politikës dhe kulturës (konferencë për art e kulturë, bashkëpunime mes Kosovës dhe Diasporës)

Prishtinë, Universiteti i Prishtinës, Fakulteti i Arteve “Art qendër”, 30.10.2018, në orën

10:00 -14:00 

Takime të tjera me diasporë: Gjakovë, Prizren, Mitrovicë, Gjilan, Ferizaj dhe Pejë.

Aktiviteti: Si e njoh Kosovën?(bashkëbisedime të fëmijëve nga diaspora dhe atyre nga Kosova, si dhe incizime televizive.)

Prishtinë (para institucioneve të ndryshme, si: Qeveria, Muzeu, Biblioteka Kombëtare, kampusi etj.), 31.7.2018 – 4.8. 2018, në orën 08:00 

Aktiviteti: Orientimi i financave të diasporës në vendin e origjinës (organizimi i tryezave me bashkatdhetarë lidhur me orientimin e investimeve në zhvillimin ekonomik të vendit, në veçanti orientimi i remitencave në biznes.)

Zhupë dhe Podgorë (hulumtime në terren), 7. 2018 – 10. 7. 2018.

Analiza e rezultateve dhe përgatitja e raportit të hulumtimi, Prizren, 11. 7. 2018 – 23. 7. 2018

Takimi me pjesëtarët e diasporës dhe biznesmenët, Reçan, Prizren, 2. 8. 2018.

Aktiviteti: Ditët e Diasporës në komunën e Suharekës (panair-promovimi i produkteve bujqësore dhe artizanale, si dhe produkte ushqimi.)

Qendra e qytetit Suharekë, 23, 24 dhe 25 korrik 2018, në orën 10:00

Aktiviteti: Mbrëmje koncertale e kuartetit frymor (koncerte të muzikës klasike dhe ngjarje kulturore)

Prizren, salla koncertale e shkollës së mesme të muzikës “Lorenc Antoni”, 20.9.2018, në orën 20.00

Aktiviteti: Të rinjtë e diasporës dhe të arriturat e tyre (Konferenca dyditore me studentët nga diaspora dhe ata nga Drenasi.)

Drenas, restoranti “Diamanti”, 1.8.2018 – 2.8.2018, në orën 09:00-13:00

Aktiviteti: “Cikël koncertesh ndërkombëtare nga ansambli Trio de soprano”

(koncerte)

Londër, Gjermani, shtator- dhjetor, në orën 19:00 ose 20:00 

Aktiviteti: PreFoto 2018 (ekspozitë sensibilizimi për traditën shqiptare përmes fotografisë) 

Preshevë, shtëpia e kulturës “A.Krashnica” , 17.11.2018, në orën 19:00 Prishtinë, Gjilan dhe Prizren; 28.11.2018

Aktiviteti: Manifestimi tradicional letrar “Ora e maleve”( 25 poetë nga trevat shqiptare i lexojnë poezitë e tyre, në shenjë nderimi për të rënët gjatë luftës së fundit në kufirin me Malin e Zi.)

Rozhajë –Plavë, qershor –korrik 2018

Aktiviteti: Besa, ruajtja e traditës dhe e kulturës së diasporës në Suharekë (aktivitete kulturore –artistike)

Komuna e Suharekës, qershor –korrik 2018

Aktiviteti: Mirë se erdhët diasporë, Kosova ju mirëpret! (punëtori për vetëdijesimin e të rinjve të diasporës, me qëllim të orientimeve të investimeve në zhvillimin ekonomik.) Komuna e Deçanit, korrik 2018

Aktiviteti: Lidhja me origjinën (ekspozitë për promovimin e artit dhe kulturës shqiptare) Romë, galeria “Romus domania”, 9.2018, në orën 18:00

Aktiviteti: Shtrëngimi i dorës (ekspozitë arti) QKKD Suedi, 28 nëntor 2018

Aktiviteti: Gratë me nevoja të veçanta, të shurdhra, prezantojnë vlerën e trashëgimisë kulturore me bashkatdhetarët tanë (promovimi i bizneseve të këtyre grave dhe shkëmbimi i përvojave)

Gjilan, 15.7.2018 – 17.7.2018, 26.7.2018 

Aktiviteti: Ju jeni pjesë e atdheut (promovimi i monografisë për dëshmorët e diasporës.) Gjermani, Zvicër, Angli, Suedi, Austri dhe Itali

Aktiviteti: Ta ruajmë identitetin dhe t’i fuqizojmë lidhjet tona (krijimi i lidhjeve mes të rinjve të diasporës dhe atyre nga Kosova)

Prishtinë, 20.8. 2018

Aktiviteti: Parapërgatitje, trajnim dhe pjesëmarrje në organizimin multikulturor të qytetit të Goppingenit, Gjermani (përgatitja e të rinjve për manifestimet multikulturore)Gjermani, shtator 2018

Aktiviteti: Monografi për Ilaz Bobajn” (promovimi i kësaj monografie) Greqi, gusht 2018

Aktiviteti: Java e filmit shqiptar në Munih (shfaqja e filmave të metrazhit të shkurtër, të mesëm dhe dokumentarë nga Kosova) Munih, tetor 2018 .

Aktiviteti: “Në rrugën e lirisë” (promovimi i këtij libri për vlerat e UÇK-së) Prishtinë, 07.2018 .